Nord Kypros for nybegynnere – 16 fakta du bør vite

For mange er Nord Kypros fortsatt bare en temmelig ukjent del av en øy i Middelhavet. Gjennom 16 spørsmål og svar, forsøker vi å gi endel faktisk informasjon. Målet er å gjøre den interesserte leser bedre kjent forholdene på Nord Kypros og hvordan man kommer seg dit.

Hvor befinner egentlig Nord Kypros seg?

Nord Kypros ligger i den østlige delen av Middelhavet, ca 40 km syd for Tyrkia. Dersom man ferierer på den siden av øya som vender mot Tyrkia, vil man på klare høst, vinter og vårdager kunne se den Tyrkiske kystlinjen med flotte fjellformasjoner. I sommerhalvåret dannes varmedis og sikten blir redusert.

Hvorfor skal jeg reise på ferie til Nord Kypros?

Det er stadig flere som finner svar på dette spørsmålet for egen maskin. Antallet turister til Nord Kypros øker jevnt og trutt for hvert år som går. Mange velger også å komme tilbake, år etter år. Det må åpenbart være noe som gjør Nord Kypros til et fristende feriemål.

Kan det være den mer enn 2000 gamle historien, som det fortsatt finnes spor etter mange steder rundt på øya?

Eller kanskje det er de flotte lange sandstrendene med krystallklart vann, de naturlige badebuktene eller den uberørte kystlinjen som inviterer til et aktivt badeliv?

Eller kanskje det bare er den lokale befolkningen og en hyggelig atmosfære som får deg til å føle deg svært velkommen?

Her er det lite stress. Man kan selv bestemme sine aktiviter uten innblanding fra påtrengende selgere o.l. At prisnivået også er behagelig lavt gjør valget enda enklere. Sammenlignet med de fleste andre land i Middelhavsområdet er prisene på de aller fleste varer svært gunstig.

Et lite tips, for å få størst mulig glede av oppholdet på Nord kypros vil du under fanen severdigheter finne forslag til aktuelle utflukter og severdigheter

Hvor lang tid tar det å fly til Nord Kypros?

Direkte fly fra Oslo til Larnaca tar ca 4t og 30min. Norwegian flyr direkte til Larnaca hver lørdag året rundt. I sommersesong har man 2-3 ukentlige flyvinger. Man kan også fly direkte til Larnaca med flere charterselskaper i perioden april – oktober.

Et annet alternativ er å fly via Istanbul med videreforbindelse til Ercan flyplass som ligger på Nord Kypros. Turkish Airways har flere daglige avganger fra Oslo, mens Pegasus flyr 3-4 ganger pr uke. Det tar riktignok 2-3 timer lengre tid med mellomlanding i Istanbul. Deler av denne tiden spares inn ved raskere håndtering på Ercan og kortere transport til endelig bestemmelsessted.

Hvor lang er transfertiden fra flyplassen til hotellet eller leiligheten?

De fleste hoteller arrangerer transport fra flyplass til hotellet. Utleiere av ferieleiligheter vil som oftes også hjelpe til med flyplasstransfers. Kjøretiden er avhengig av hvor på øya du skal oppholde deg.

Fra Larnaca til Kyrenia/Esentepe området tar det ca 70-80 min i drosje, til Famagusta/Long Beach ca 60 min. Om du lander på Ercan kan du regne med at kjøringen går 20-30 min raskere.

Hva koster det med taxi fra flyplassen til endelig bestemmelsessted?

Taxi fra Larnaca til områdene ved Kyrenia eller rundt Famagusta koster mellom £ 55-65.

Fra Ercan er prisen £ 35-40. Drosjene er vanligvis romslige, komfortable minibusser med plass til 6 personer og bagasje.

Hvordan fungerer grensepasseringen mellom Syd og Nord Kypros?

Kypros er adskilt i en Sydlig og en Nordlig del. Det er en lang rekke grenseoverganger og grensepasseringen går normalt unna på få minutter. Pass må fremvises, men du trenger ikke visum for opphold med varighet inntil 3 måneder.

Sentralt i Nicosia – i Ledra Street, ligger grensestasjonen i selve gågaten. Nicosia er den sist gjenværende, delte hovedstat i verden. Det er en helt spesiell opplevelse å vandre fra Nord til Syd Kyros eller visa versa.

Tips, prisene på alkohol og tobakk er svært rimelige på Nord Kypros. Vær spesielt oppmerksom på tollreglene om du reiser hjem via Larnaca.

Hvordan er været på Nord Kypros?

Nord Kypros har mer enn 300 soldager i året og er blant de mest solrike land i verden. Vår og høst ligger temperaturen som regel mellom 20-25 grader om dagen, mens den kan komme opp mot 35 grader på sommerstid. Det er på sitt varmeste fra slutten av juli og ut august.

Om vinteren blir det naturlig nok noe kjøligere. Snittemperaturen i jan/feb ligger rundt 15 grader, men kryper ofte opp mot 20 på solfylte dager.

I sum er klimaet mildt og svært behagelig. Dette er sannsynligvis grunnen til at Nord Kypros tiltrekker seg stadig flere turister året rundt. Om sommeren står sol og badeliv i fokus, men det til andre tider i året dreier mer seg om naturopplevelser, ikke minst å gjøre seg kjent med øya’s flotte, varierte turmuligheter.

Hvordan er bademulighetene på Nord Kypros?

På Nord Kypros er det mulig å bade i Middelhavet tilnærmet hele året.

Som en tommelfingerregel gjelder at svømmebassengene varmes opp tidligere på våren. Havtemperaturen holder seg imidlertid varmere et godt stykke lengre utover høsten enn i et svømmebasseng.

Fra oktober blir bassengvarmen merkbart kjøligere, mens Middelhavet vanligvis holder godt over 20 grader til langt inn i november/desember. Kysten rundt Nord Kypros har blant de varmeste sjøtemperaturene i hele Middelhavet. På fine solskinnsdager er det faktisk mulig å bade til et godt stykke ut i desember. Først i slutten av måneden synker temperaturen merkbart, før havet igjen varmes opp fra tidlig på våren.

Hvilken valuta gjelder på Nord Kypros

På Nord Kypros gjelder Tyrkiske Lira som offisielt betalingsmiddel. Euro, US Dollar og Britiske Pund blir også akseptert.

Det anbefales å bruke lokale bankautomater som har gunstigere vekslingskurs enn i Norge.

Hvordan kjøre bil på Nord Kypros?

Veinettet på Nord Kypros er godt utbygd. Veistandarden er av varierende kvalitet, men de fleste hovedveiene holder relativt god standard.

Kypros var tidligere en Bristisk koloni, derfor gjelder fortsatt venstrekjøring. Selv om dette for enkelte kan virke litt skremmende ved første forsøk, venner man seg kjapt til å kjøre på «feil» side av veien.

Skilter og veimerking er stort sett på Tyrkisk og Engelsk.

Kan jeg leie bil på Nord Kypros?

Ja, det finnes et stort antall bilutleie selskaper på Nord Kypros. Prisene varierer med sesong og årstid. Starter ofte fra £ 15 per døgn i lavsesong og £ 20 i høysesong. Leieprisene inkluderer forsikring. Leiebil med automatgir og aircondition anbefales.

Pass på at leiekontrakten alltid befinner seg i bilen, og at alle sjåfører er registrert i kontrakten. Om dette ikke er gjort, kan du risikere problemer dersom det skulle skje et uhell. Vær spesielt oppmerksom på at grensepassering til Syd Kypros må avtales med utleiefirmaet på forhånd.

Hvilke språk snakker man på Nord Kypros?

Det offisielle språket er Tyrkisk. Engelsk blir stort sett også snakket og forstått overalt, selv om grammatikken og uttalen ikke alltid er like perfekt. Det finnes også en god del Tyrkisk Kyprioter som snakker utmerket Engelsk etter å flyttet tilbake fra mange års opphold i England.

På hoteller og restauranter er spisekart og annen informasjon alltid både på Tyrkisk og Engelsk.

Kan jeg bruke min smart telefon på Nord Kypros?

Mobildekningen på Nord Kypros er meget god. Nettet er knyttet opp mot Tyrkia og takstene som for å ringe til/fra Tyrkia. Det anbefales derfor å kople seg på hotellet eller ferieboligen’s internett. Alternativt kan du kjøpe SIM kort fra en lokal tilbyder. Det finnes rimelige pakker som inkluderer 2 GB data og 50 gratis ringeminutter til EU/EØS land.

Man har 2 store mobilselskaper på Nord Kypros, hhv KKTCELL og TELSIM. Begge disse har god nettdekning og sammenlignbart prisnivå.

I hvilken tidssone befinner Nord Kypros seg?

Nord Kypros befinner seg 1 time før Norge. Dvs når klokken er 8.00 i Norge, er den 9.00 på Nord Kypros.

Hvilke overnattingsmuligheter finnes på Nord Kypros?

Det finnes en lang rekke hoteller på Nord Kypros, alt fra små, hyggelige bed & breakfast overnattingssteder til luksuriøse 5 stjernes, all inclusive, resort hoteller. Det er også et stort utvalg av ferieleiligheter eller romslige villaer med private svømme basseng til utleie. Her er det bare å velge og vrake etter det behov du måtte ha.

Prisene varierer naturlig nok med den boform du velger, men alle alternativene har det til felles at prisnivået er meget hyggelig sammenlignet med de fleste andre land rundt Middelhavet.

Kan jeg spise god mat på Nord Kypros?

Det er et stort utvalg av ulike kategorier restauranter på Nord Kypros. Du kan velge mellom alt fra lokal mat og spesialiteter, til internasjonale retter. Den lokale menyen starter ofte med et stort antall Mezes som er velsmakende småretter laget fra ulike grønnsaker. Deretter følger gjerne en kjøtt eller fiskerett.

De store hotellene har som regel flere restauranter, både med lokalt og internasjonalt tilsnitt. Her kan man både nyte overdådige lunsjbuffeter eller velsmakende middagsretter fra rikholdige menyer.

Som drikke til maten kan man – akkurat som hjemme – velge mellom mineralvann, øl, eller vin. Den store forskjellen er prisnivået på drikkevarer som koster 25-30% av norske priser.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*