Offentlig transport og nærtrafikk på Nord Kypros

Dersom du bruker søkeordene «Offentlig Transport» eller «Public Transport» forventer du deg mest sannsynlig at busslinjer, rutetabeller og stoppesteder vil dukke opp på skjermen. For oss nordboere er det helt naturlig med en sjekk av transportmulighetene for å kunne reise komfortabelt uten bil fra punkt A til punkt B, men denne tenkemåten fungerer ikke spesielt bra på Nord Kypros. Du vil kjapt erfare at man ikke følger vårt mønster med faste rutetider og faste stoppesteder. Til tross for dette tilsynelatende kaoset, vil du allikevel bli forbauset over hvor bra det offentlige transportsystemet fungerer.

Busser på Nord Kypros

En buss på Nord Kypros vil sannsynligvis overraske de fleste på besøk for første gang. Det finnes ingen store, romslige rutebusser av samme type som trafikkerer norske veier. På Nord Kypros er en vanlig buss for persontransport vanligvis en minibuss, kalt Dolmus eller samletaxi, med kapasitet til 10- 12 personer. De trafikkerer hovedveiene mellom de fleste byene. Det er ingen faste holdeplasser og påstigning skjer ved at man venter langs veikanten og gir stoppsignal til sjåføren ved å rekke ut armen. Tilsvarende gir man signal ved avstigning og sjåføren stopper bussen der du vil gå av. Betaling skjer som oftes ved å gi han noen lira i hånden. Det dreier seg ikke om store summer, og prisen er latterlig lav sammenlignet med Norske billettpriser.

Faste holdeplasser og rutetider gjelder bare på enkelte strekninger. I nærområdene rundt de største byene som Nicosia, Girne, Famagusta og Iskele har man hyppige Dolmus avganger, og du trenger sjelden å vente mer enn noen få minutter. Still deg ganske enkelt opp langs hovedveien. Når bussen kommer, vil sjåføren som oftes gi et lyssignal eller et kort støt i hornet for å markere at det er plass i bussen.

Enkelte mindre frekventerte eller lengre strekninger, passer ikke like godt for denne type skytteltrafikk. Trafikkgrunnlaget er mer usikkert, og man kan ikke uten videre regne med tilstrekkelig antall passasjerer til å gjøre turen lønnsom. Disse rutene er bl.a Girne – Esentepe, Girne – Famagusta, Lefkosa – Famagusta eller Girne – Lekosa. Her har man faste avgangstider som er tilgjengelige på avgangsstedet. Ofte gjelder 60 eller 90 minutters avganger. I Girne finner du den sentrale holdeplassen enten ved innkjøringen til den store parkeringsplassen eller rett ved Colony Hotel. I Famagusta er det sentrale punktet rett utenfor Gamlebyen, ved det store minnesmeket når man forlater Gamlebyen i syd. Stedet er lett gjenkjennelig med alle bussene som står oppmasjert.

Selv om systemet kan virke uoversiktlig ved første øyekast, fungerer det allikevel greit og dekker de fleste strekninger.

Taxi på Nord Kypros

Dersom du ikke tar sjansen på å reise med buss eller Dolmus, er det naturligvis et aktuelt alternativ å bruke drosje. I byene har man faste drosjeholdeplasser på sentrale punkter, bl.a har de største hotellene holdeplasser rett utenfor. På disse stedene er det enkelt å finne en taxi. Sammenlignet med norske priser, koster en taxitur lite. For kortere turer bruker man normalt taxameter, mens det er vanlig å avtale en fast pris dersom du skal på en litt lengre tur. Om dere er flere som deler taxi, blir ikke prisen per person særlig høyere enn hva vi betaler for en trikkebillett hjemme. Pass i alle fall på å avtale pris før turen starter.

For de som oppholder seg regelmessig på Nord Kypros, er det vanlig at man får kontakt med en fast sjåfør – gjerne en som holder til i nabolaget. Det er mange som jobber i drosjenæringen, og konkurransen er stor. For deg som kunde blir det derfor enkelt å finne en hyggelig, pålitelig sjåfør som alltid stiller opp ved behov. Prisene er vanligvis også gunstigere enn ved å bruke en tilfeldig drosje. En slik ordning kan ha mange fordeler, og du vil alltid få prioritet og førsteklasses service, f.eks ved restaurantbesøk et stykke unna, henting på flyplass, tilstelninger o.l.

Til informasjon har Tyrkisk Kypriotiske drosjer tillatelse til å hente reisende i Larnaca.

Som konklusjon er det forholdsvis enkelt å ta seg rundt på Nord Kypros uten bruk av bil. Om du skal ut på en lengre tur, anbefaler vi dog at du planlegge turen godt på forhånd. Selve reisen kan ofte vise seg å bli en opplevelse i seg selv.

God tur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*