Bilkjøring på Nord Kypros – hvordan skal man forholde seg?

Det er enkelte punkter du skal være spesielt oppmerksom på ved bruk av bil på Nord Kypros.

Aller først at man kjører på venstre side av veien. Dette ble innført da Kypros var en engelsk koloni og gjelder såvel på Syd som på Nord Kypros. De fleste tilpasser seg kjapt ventstrekjøring uten noen store problemer. For å unngå unødvendig stress, anbefales imidlertid at du velger en bil med automatgir.

For de fleste er leiebil det mest aktuelle alternativet. Pass alltid på at du har leiekontrakten med i bilen. Dersom det er flere sjåfører, skal navene på de dette gjelder være påskrevet i kontrakten. Den aktuelle føreren må også kunne fremvise gyldig førerkort i tilfelle kontroll.

De med egen bil skal ha med vognkort og gjerne også bekreftelse på at veiavgifter, forsikringer og teknisk kontroll er i orden.

Dersom et uhell skulle skje, er det viktig at du lar bilen stå der den befinner seg og umiddelbart kontakter politiet. De vil foreta nødvendige oppmåling på skadestedet, besørge redningsbil om nødvendig og sende rapport på saken. Det anbefales at du ikke flytter bilen før politiet har kommet på stedet. Det kompliserer deres arbeid og kan føre til unødvendige problemer i forhold til bl.a forsikringsselskapet.

Brannslukningsapparat er obligatorisk. Videre anbefales at du har varseltrekant, refleksvest og førstehjelpsskrin i bilen. Det er vanligvis varmt vær og spesielt i sommermånedene. Brannrisikoen, både for bilen og i omkringliggende vegetasjon, er derfor større enn hva vi er vant med hjemme. Bruk av brannslukkingsapparat vil kunne forhindre at gnister o.l utvikler seg til et større brantilfelle.

Dersom du har behov for selv å anskaffe brannslukningsapparat, refleksvest, varseltrekant og redningsskrin er dette f.eks å få kjøpt hos «Mr Pound» til en rimelig penge.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*