Klima og vær på Nord Kypros

Som de fleste vet befinner Nord Kypros seg i Middelhavet. Det gunstige klimaet i denne delen av Middelhavet er et godt argument for å oppholde seg på Kypros over lengre perioder. Når det er sagt, hva legger man egentlig i begrepet Middelhavsklima generelt og for Nord Kypros spesielt?

På hele øya Kypros er det meget varme og tørre sommermåneder. De varmeste månedene er Juli og August med gjennomsnittsteperaturer på 34C. Langs kysten har man i tillegg en relativt høy luftfuktighet, slik at opplevd temperatur som oftes føles høyere enn faktisk temperatur. Spesielt i de populære områdene ved Lapta og Kyrenia oppleves dette fenomenet på nært hold, imidlertid sørger en lett sjøbris ofte til en viss kjølende effekt. Det skal også tilføyes at den høye luftfuktigheten har sine positive sider. Fuktigheten sørger for at skråningene mot Kyrenia fjellkjeden fremstår relativt grønne og frodige, selv etter flere sommermåneder med varmt og tørt vær. Inne i landet blir det normalt ennå varmere på sommerstid, med tørr, brunsvidd vegetasjon. I Nicosia kan man f.eks oppleve temperaturer mellom 40-45C og stillestående luft uten kystområdenes avkjølende havbris.

Temperaturene begynner normalt å stige markant fra slutten av Mai. Vårmånedene er en flott tid av året til bl.a å gå tur i Fjellene, spille golf e.l. Disse aktiviteten er fortsatt fullt mulig til et godt stykke ut i Juni. For de som har tilgang på svømmebasseng, er det som oftes mulig å bade fra tidlig i Mai. Havet varmes også gradvis opp, og du kan regne med behagelige badetemperaturerer fra Mai/Juni. Snittemperaturen i sjøen er litt over 20C i Mai. Toppen nås August/September med 27-28C.

Dersom man følger med på værmeldingen, er de daglige varslene nærmest identiske i hele sommerperioden. Man får garantert varmt vær med masse sol og flotte badetemperaturer.

Om sommeren er det helt nødvendig å beskytte seg godt mot solen, bruk gjerne solkrem med høy solfaktor og pass på å innta tilstrekkelig med væske. Da følelsen av tørst ofte kommer litt senere, blir det lett til at man glemmer vannintaket. Med såpass høye temperaturer fordamper kroppsvæskene hurtig med risiko for dehydrering. Syptomene er bl.a slapphet eller kroppsmerter. Pass derfor godt på at du tar med den obligatoriske vannflasken i hele sommerperioden. Det anbefales også at du er påpasselig med alkoholinntaket på den varmeste tiden av dagen. En kald øl, eller to kan være fristende, men du skal være oppmerksom på at alkoholen kan føre til økt risiko for dehydering.

Fra Mai til Oktober regner det skjelden , og hele øya blir omgjort til en tørr oase. I denne perioden får du riklig med solskinn. Det varme sjøvannstemperaturene innbyr til bading i det krystallklare vannet. Avkjølingen skjer langsomt , og du kan svømme i relativt behagelige temperaturer frem til slutten av November. Klimaet på Nord Kypros et av de gunstigste i hele Middelhavsområdet og av den grunn har man også en betydelig høyere vanntemperatur enn andre steder i Middelhavet. Man kan faktisk treffe på hardkokte turister som tur seg en svømmetur til langt ut i Desember. Selv på den tiden holder det seg varmere i vannet enn vi som oftes opplever her hjemme i en normalt god sommersesong. Det er imidlertid nødvendig å ikle seg badekåpe når man kommer opp fra vannet, da vind og våt kropp lett gjør at det føles kjølig.

Regntiden er normalt i perioden fra Desember til slutten av mars. Kypriotene ser gjerne at man får rikelige nedbørsmengder. Behovet for vann øker år for år. I de siste årene har det ikke kommet tilstrekkelig med nedbør til å dekke det faktiske behovet på øya. For Nord Kypros har dette problemet nå blitt løst ved legging en rørledning med forsyning av rent ferskvann fra Tyrkia. Vannet lagres i et gigantisk damanlegg. Det fremstår som en middels stor innsjø og har tilstrekkelig kapasitet til å sikre vannleveranser til husholdningene, jordbruket og den stadig økende turisttilstrømmingen.

Vinternettene er relativt kalde og boligene på Nord Kypros er i utgangspunktet ikke bygd for en kjølig vinter. Man har derfor behov for alternative oppvarmingskilder, f.eks en peis, panelovner eller aircons i varmemodus. På denne tiden av året er været vekslende. De dagene da solen ikke trenger igjennom pga regn eller overskyet vær, blir det kjapt ganske kjølig – spesielt om natten. Det blir imidlertid fortsatt ganske varmt når solen bryter igjennom. På slike dager er det fortsatt mulig å ikle seg en T trøye og nyte solskinnet på terrassen, ta seg en tur langs stranden eller på turstiene i området.

Om vinteren fjerner som regel spisestedene sine utemøbler og inviterer i steden til et godt måltid inne i restauranten. Ofte vil du oppleve et de har fyrt opp i peisen, slik at det blir en lun, varm atmosfære.

Selv om dagene er korte på denne tiden av året, er det fortsatt mange flotte solskinnsdager med frisk, god luft og klar sikt utover Middelhavet. På denne tiden av året har man ingen varmedis som gjør konturene mindre skarpe. Fra Kyreniakysten ser man f.eks tydelig det Tyrkiske fastlandet som befinner seg i en avstand på ca 60 km.

Våren på Nord kypros er en spesielt flott tid på året. Øya grønnes på nytt og naturen folder seg ut i en fantastisk fargeprakt. Villblomstene, som finnes overalt på hele øya, er et fantastisk skue og viser seg frem som nærmest som et teppe med alle tenkelige fargenyanser. Du vil oppleve et mangfold av planter og blomster som du knapt trodde var mulig. April er måneden da våren virkelig gjør sitt inntog og forvandler store deler av øya til et glødende landskap av fargenyanser. Allerede i Mai begynner avblomstringen. I Juni stiger igjen varmen og setter et punktum for blomstringen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*