St Hilarion Castle i nærheten av Girne, en opplevelse du ikke bør gå glipp av

Om du bestemmer deg for et besøk på Nord Kypros, vil vi sterket anbefale å ta turen til St Hilarion slott. Det ligger i kort avstand fra Kyrenia. Du kommer dit enkelt med buss, taxi eller egen bil. St Hilarion ble bygget som en av 3 borger under den Bysantinske perioden og på Korsfarertiden. De to andre er Buffavento og Kantara Castle. Av disse er St. Hilarion det best bevarte og regnes som en av de aller flotteste severdighetene på Nord Kypros.

Legenden om St. Hilarion

Selv om det ikke finnes noe bevis for denne legenden, forteller historien at slottet ble oppkalt etter en helgen ved navn St. Hilarion. Han var en forholdsvis ukjent eremitt og munk som opprinnelig hadde sitt virke i Palestina på det 7. Århundre. Etter å ha blitt forfulgt i sitt hjemland, flyktet han til Kypros, der han ønsket å tilbringe sine siste år i ensom bønn. Med hjelp fra trosfrender, flyttet han til det fjellet der St Hilarion senere ble bygget. I følge legenden var han døv og kunne derfor motstå ropene fra de hedenske demonene som holdt til på stedet. Da de innså at St. Hilarion ikke lot seg jage bort, forlot demonene området på fredelig vis.

I det 10. Århundre ble det Bysantiske kapellet, et kloster og en festning bygget ved graven til St. Hilarion. I motsetning til den ikke dokumenterbare legenden, er det et faktum at borgen er et Bysantisk byggverk. Det opprinnelige navnet var «Didymos», som er gresk for tvilling.

Det sies også at St. Hilarion har stått som modell for Walt Disney’s film «Snøhvit og de 7 dverger».

Ved å studere slottet nærmere, vil man se mange likhetspunkter med eventyrslottet i Disney filmen.

En annen legende som fortsatt fortelles til dags dato, er at St. Hilarion har 101 rom. 100 av disse rommene er enkle å finne. Den som til slutt også finner det siste rommet kan vente seg et møte en fortryllende hage og en overdådig skatt.

Slottet var vanskelig tilgjengelig p.g.a. sin beliggenhet, ca 700 m over havet. St Hilarion ble derfor en av de siste borgene som ble erobret av Korsfarerne i år 1191.

Festningsverkene ble ytterligere forsterket under den Lusignianske perioden på 13. hundretallet. Borgen var også sentral under den fire år lange krigen med den Romerske keiser Fredrik II som ble beseiret i 1232. I de påfølgende 140 årene ble St Hilarion brukt som sommerresidens for de Lusignianske kongene, som utvidet slottet ved å bygge overdådige oppholdsrom. Borgen fungerte også som tilfluktssted under Svartedauen som herjet på Kypros rundt år 1350. Man antar at pesten tok livet av mellom 25 – 50% av øyas innbyggere.

Da Venitianerne overtok makten på Kypros i år 1489, ble St Hilarion og de 2 andre borgene forlatt. Man konsentrerte isteden sine festningsverker i Kyrenia, Famagusta og Nicosia. Selv om de 3 nevnte borgene ble ansett som foreldet og forlatt, fikk allikevel St. Hilarion ny betydning flere hundre år senere. I 1964 etablerte nemlig Tyrkisk Kypriotene sin hovedenklave for flere av sine lokalsamfunn her. Disse befant seg langs hovedveien mellom Nicosia og Kyrenia.

En liten garnison med tenåringsaktivister forsvarte borgen mot EOKA angrepene, og Tyrkisk Kypriotene beholdt kontrollen under hele konflikten. I 1974 var borgen igjen i fokus, da det utspant seg kraftige kamper for å få kontroll med dette viktige passet mellom Nord og Syd Kypros.

Uansett hvilken innfallsvinkel du har, vil et besøk til St. Hilarion være en stor opplevelse. Både legenden og den rike historien bidrar til et interessant og spennende besøk. I tillegg til selve festningsverket, kan du nyte en spektakulær utsikt mot Kyrenia, Middelhavet og omkringliggende fjell. Utsikten alene er verd hele besøket.

Åpningstider i sommersesong fra kl 9.00 – siste inngang kl 17.00

Åpningstider i vintersesong fra kl 9.00 – siste inngang kl 15.30

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*